De slagwerkgroep tijdens een repetitie.
De slagwerkgroep tijdens een repetitie.

Slagwerkgroep Excelsior raakt niet van slag van naderend Nederlands kampioenschap

25 januari 2024 om 06:00 Algemeen

Er staat een bijzondere periode te wachten voor de slagwerkers uit Oostendorp. Aanstaande zaterdag (27 januari) doen ze met zowel de A áls B groep mee aan het Nederlands kampioenschap in Apeldoorn. En daarvoor zijn de muzikanten volgens voorzitter Gerhard van der Maaten (54) druk in de weer om in topvorm te geraken. “Op dit niveau is het echt topsport.”

Nick Hoekman

Voordat de Oostendorpers zich überhaupt konden opmaken voor dit Apeldoornse evenement, moesten ze zich wel even plaatsen. En dat deden ze met verve. Tijdens een concours dient er tenminste 85 punten behaalt te worden, met een maximum van 100. “Onze B-ploeg haalde er 93, de A-ploeg zelfs 96”, laat glunderende voorzitter Van der Maaten trots weten. De B-groep wordt gezien als opleidingstraject, terwijl de A-ploeg het meest ervaren is. “Daar zitten we met leden die gewoon 20/25/30 jaar lid zijn van de vereniging, daar zit een brok aan ervaring.”

Samen met twee andere slagwerkgroepen, gaan ze uitmaken wie zich tot beste van Nederland mag laten kronen in hun divisie. Dat doen de beide teams op bijzondere stukken. “Wanneer we bijvoorbeeld op straat optreden, dan spelen we ook gewoon een lekkere mars of popmuziek. Maar tijdens het NK moeten we echt serieus aan de bak hoor”, glimlacht de 54-jarige muzikant. Die tussen neus en lippen door nog even vermeld inmiddels al 45 jaar als lid verbonden te zijn aan de slagwerkgroep.

Gedurende het gesprek blijkt dat Excelsior een vereniging is  waar de lijntjes kort zijn. “Onze dirigent, Tim van Klompenburg, is een kleinzoon van erevoorzitter Wim van Norel.” Ook Wibrand van Norel (zoon van Wim, oom van Tim) is als dirigent verbonden geweest aan de Oostendorpse slagwerkers. En die Van Klompenburg, die zorgt er voor dat volgens Van der Maaten iedereen scherp blijft.
“Hij pakt iedereen hetzelfde aan hoor. Dan maakt het echt niet uit of je, zoals ik, 45 jaar lid bent, of dat je net een jaartje bij ons speelt. Iedereen krijgt dezelfde behandeling.” De voorzitter hanteert naast de voorzittershamer, óók de slagwerkstokken. Tijdens het NK is hij onder meer te bewonderen achter een basmarimba. “Maar we zijn eigenlijk allemaal wel all-round bij Excelsior hoor. De tijd dat je de hele avond achter hetzelfde instrument stond, die is wel voorbij. En dat is wel fijn, want zo krijg je veel meer afwisseling.”

Het niveau van de vereniging is volgens Van der Maaten hoog te noemen. En dat ging niet zonder slag of stoot. “Daar hebben we de laatste tien jaar echt ontzettend veel groei in doorgemaakt.” Dat houdt volgende de voorzitter ook in dat je niet gaat redden met twee uurtjes oefenen op vrijdagavond. “Je moet thuis wel echt zorgen dat je je stukken kent. Het gaat mij niet gebeuren dat ik als enige mijn ‘huiswerk’ niet heb gemaakt. Wat dat betreft trekt de hele ploeg zich echt aan elkaar op om het niveau om hoog te stuwen. We drinken bijvoorbeeld ook geen biertje in de pauze, dat bewaren allemaal tot ná het reperteren. En uiteindelijk zie je dat je dan ook gewoon serieuze stappen kunt gaan maken.” Met een deelname aan het NK in Apeldoorn als uitkomst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie