De bestaande panden worden gesloopt om nieuwbouw mogelijk te maken.
De bestaande panden worden gesloopt om nieuwbouw mogelijk te maken. Barry Wensink

Nieuwbouw supermarkt en zeven huizen in Wezep

3 mei 2024 om 06:00 Politiek

De commissie Ruimtegebruik en Woonomgeving van de gemeente Oldebroek bespreekt op 15 mei het aangepaste plan voor een nieuwe (Boni) supermarkt en zeven woningen in Wezep. De bestaande panden worden gesloopt om dit mogelijk te maken.

Dick van der Veen

De eigenaar van de super heeft om de winkel toekomstbesteding te maken twee vrijstaande woningen en een deel  van een derde woonperceel aangekocht. Het huidige pand op de hoek van de Zuiderzeestraatweg en de Waterloopweg was oorspronkelijk een garagebedrijf met bovenwoning

Na sloop worden langs de Zuiderzeestraatweg  twee geschakelde vrijstaande woningen gebouwd en daar achter de nieuwe supermarkt. Aan de noordzijde verrijzen vier half vrijstaande woningen en aan de zuidwestzijde één vrijstaande woning. Het bruto verkoop oppervlak van de nieuwe winkel bedraagt 1796 m2 tegen nu nog 1398 m2. Vier woningen zijn levensloopbestendig.

In het voorstel aan de raad  constateert het college dat versterking ontstaat  van het woonkarakter op de locatie.  De parkeergelegenheid krijgt een stevige lift. Momenteel is er op het eigen terrein plaat voor 39 auto’s en straks kunnen er 71 voertuigen worden geparkeerd. De parkeergelegenheid bij de woningen is iets te krap, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met het overschot op het centrale parkeerplein. Het parkeerterrein is vrij toegankelijk wat niet uitsluit dat enkele bewoners er gebruik van zullen maken. Het college stelt dat de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit ruimschoots opweegt tegen het beperkte negatieve effect op de detailhandel en voorzieningenstructuur in Wezep. 

Vooral op het vlak van de verkeersveiligheid wordt vooruitgang gemaakt. Er komt een nieuwe laad- en loslocatie. In de huidige situatie is bij het laden en lossen sprake van verkeersonveiligheid als wagens half op de doorgaande Waterloopweg staan en bij het achteruit rijden het verkeer hinderen. Circa 75 procent van het winkelbezoek vindt overdag plaats; een kwart tussen 19.00 en 21.00 uur. 

De initiatiefnemer krijgt lof voor de wijze waarop hij met de woonomgeving is omgesprongen. Drie bezwaren werden ingetrokken op grond van de bereidheid enkele aanpassingen door te voeren. Bewoners werden thuis bezocht en dat werd als prettig ervaren. Er ligt een verzoek om geen lichthinder in woningen en tuinen te veroorzaken. Ook om een schutting te plaatsen ten faveure van woningen aan de Noordersingel en de Zuiderzeestraatweg. De beplanting is in de sfeer van boerenerven. Door middel van infiltratievoorzieningen vloeit het regenwater in de grond. Bij de meeste regenbuien wordt al het water, ook dat van het dak en de overige verharding, naar de bodem afgevoerd. Bij extremiteiten is de mogelijkheid van overstort naar het DWA-riool.

Bodem- en asbestonderzoek toont aan dat er voor een deel van het perceel verdenkingen op aanwezigheid van asbest bestaat, maar ook dat de grenswaarden niet worden overschreden. Ook toont onderzoek aan dat geen archeologische resten worden bedreigd. Op het gebied van flora en fauna zijn er evenmin beperkingen. Wel moet de bouw buiten het broedseizoen plaats vinden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie