Marten en Alida.
Marten en Alida. Carla van Ees

Zelf composteren van schillen en bladeren is gemakkelijk en driedubbel goed

6 mei 2024 om 12:00 Natuur en milieu

Milieu- en Natuurvereniging Groentje spant zich in voor mooie natuur, een gezond milieu en duurzaam leven en werken. Wij kijken vooral naar wat ieder zelf kan doen. Daarom regelmatig een artikel met ‘Tips van Groentje’. Lees vorige artikelen na in de digitale editie van de Huis aan Huis/Veluwe Koerier of op www.groentje-wezep.nl 

Elke dag houden we wat over van het fruit en de groenten die we eten zoals schillen en blad. Als je een tuin hebt, dan heb je bovendien ook afvallend blad of snoeiafval. 

We scheiden allemaal ons afval en doen schillen, blad en etensresten in de groene gft-container. Maar is dit afval? Eigenlijk niet; het zijn resten, maar ze zijn de basis voor iets nieuws, namelijk compost. Dat is een hele goede bodemverbeteraar voor je tuin. Marten Muller legt uit: “Onze groenresten worden ingezameld en vervoerd naar een afvalverwerker. Daar wordt het verwerkt tot compost. Maar dat kun je gemakkelijk zelf doen. Elke dag gooi ik een bakje groenresten uit de keuken, waaronder ook koffieprut en eierschalen, in mijn compostvat. Daar gaat blad uit de tuin bij. Bacteriën, schimmels en wormen verwerken dit tot compost. Het materiaal slinkt enorm en daardoor kun je lang doorgaan met toevoegen van groenresten. Een paar keer per jaar haal ik mijn eigen compost eronder uit.”

Ook Alida Bosma ‘maakt’ zelf compost: “Het gaat prima en het is weinig werk. Je gooit de groenresten in het compostvat in plaats van de groencontainer; dat is geen extra werk. Verder alleen zorgen dat er lucht doorheen gaat; zuurstof is belangrijk voor goede vertering. Je doet dat door er regelmatig met een stok in te prikken. Dan hoef je niet bang te zijn voor stank; je krijgt eerder een soort bosgeur! Het moet niet te nat zijn in het vat en daarom moet het vocht er onderaan uit kunnen lopen. Ik vang het op in een fles en heb dan uitstekende voeding voor de planten.” 

Drie redenen waarom het goed is om zelf te composteren. 1. Jouw groenresten hoeven niet vervoerd te worden; dat spaart energie. 2. Je hoeft geen compost te kopen. 3. Je weet precies wat er in jouw compost verwerkt is, want je gooit het er zelf in. Marten en Alida: “Het is leuk om te zien hoe deze natuurlijke processen gaan. En onze wormen genieten! Dus wat let je om nu te beginnen?” Compostvaten en -bakken zijn in verschillende soorten en maten te koop. Je kunt er ook zelf één maken; op internet zijn werkbeschrijvingen te vinden. Bekijk goed wat je wel en niet in het vat mag gooien voor een goede werking.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie