Molen de Hoop in Oldebroek.
Molen de Hoop in Oldebroek. Hanneke Bloemendaal

‘Afhankelijk van de wind wordt er graan gemalen of olie geslagen’

1 mei 2024 om 06:00 Activiteiten

Tijdens Nationale Molendag op zaterdag 11 mei is ook Molen de Hoop in Oldebroek geopend voor het publiek. 

“Iedereen is van harte welkom om de molen te bezichtigen”, nodigt Henny Blaauw uit. “De molenaar is aanwezig voor een rondleiding en om vragen te beantwoorden. Voor wie zin heeft, is er hierna koffie of thee met iets lekkers verkrijgbaar.” De molen in Oldebroek dateert uit 1853. In eerste instantie was hij in gebruik als graanmolen, na 1955 werd de molen als opslag gebruikt. 

Toen de familie Blaauw in 2014 de molen in een stichting onderbracht, werd niet alleen de molen gerestaureerd, maar werden ook de oorspronkelijk functies, malen, pellen van gerst en slaan van olie hersteld. Bij de molen werken vijf molenaars op vrijwillige basis, ook is er een molenaar in opleiding. “Afhankelijk van de wind zullen we op 11 mei graan malen of olie slaan”, geeft molenaar Wim Timmerman aan. “Molen de Hoop is een unieke molen in Nederland vanwege de drievoudige functie.” 

De stelling van de molen biedt een wijds uitzicht op de omgeving. In het molenwinkeltje worden onder meer producten als Veluwse Kruutkoek, Boeren Cakemix en Pannenkoekmix verkocht, maar ook molengerelateerde cadeautjes. 

Molen de Hoop is tijdens Nationale Molendag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Locatie: Zuiderzeestraatweg 252 in Oldebroek.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie